-Karakter je, kaže jedna definicija, skup osobina kojima se pojedinac ili grupa razlikuju od ostalih ljudi ili grupa. To bi mogla biti jedna definicija, ima ih nekoliko.
-U genetici, karakter je struktura, funkcija ili značajka određena genom ili grupom gena. Jesmo li, dakle, samo replike svoji roditelja ili drugih predaka ili nešto više od toga?
-Sljedeća definicija kaže da je karakter moralna ili etička snaga pojedinca. S ovom bih se definicijom nekako najlakše složila. Za mene je jak karakter stabilan karakter. To je razuman, staložen pojedinac nenaglašenog ega i taštine, koji rijetko, ako ikad, gubi kontrolu nad svojim emocijama i reakcijama. To je osoba koja živi visoke moralne i etičke principe.
-Jedna druga definicija karakter opisuje kao javno mišljenje o pojedincu tj. reputaciju. Što mislite o tome? Osobno se ne bih složila s tom definicijom karaktera. Uzmimo za primjer Barucha Spinozu, jednog od meni najdražih filozofa, koji je od svoje zajednice bio ekskomuniciran do kraja života. http://hr.wikipedia.org/wiki/Baruch_de_Spinoza
Umro je teško bolestan, u najvećem siromaštvu i potpuno sam. Je li onda njegov život bio promašaj? Ova bi definicija implicirala da je Spinoza bio nekarakterna osoba. A zapravo je istina posve suprotna. Snaga karaktera očituje se i u tome što su karakternom čovjeku istina i pravda ispred reputacije. Upravo je to osobina koja u svim društvima i vremenima heroje izdvaja iz većine.
-Posljednja definicija bila bi da je karakter status ili uloga u društvu. Po njoj bi ispadalo da je Sanader do nedavno bio jako karakterna osoba.Što velite?
Dakle, niz je definicija, a mene zanima razmjena mišljenja sa vama.