Originally Posted by
enky
Čitam ovo od ja_a i od srca se nasmijem, no onda me spopadne misao, ona stara, 'koliko istine u šali ima'?
Gledajući po sebi, nekad, kad se zafrkavam, uopće nemam primisli, nikakvog prikrivenog sarkazma, nego mi jednostavno dođe nešto reći ili kreirati, a što se meni doima duhovitim (obično se radi o kakvoj debilani).
Sad, postavlja se pitanje, je li to moje "bez primisli" uistinu 'bez primisli' ili podsvjesno izlazi, na sebi specifičan način, ono što me muči, okupira, veseli ili, pak, ono što želim (da se ostvari) ili, možda, upravo suprotno?
A postoje situacije kad, kroz šalu, govorim gro onog što mislim, gdje je, drugima, teško dokučiti koji dio zaista mislim, a koji ne pa će svatko uzeti "sebi" ono kakav je on tj. ako je "crnjak", vidjet će "moje crno", ako nije, je l' te, onda neće.
I tako. Zeznuta je ta duhovitost, zeznuta i prilično relativna, jer ovisi o, nazovimo, valnim duljinama, raspoloženju i (ne)zadovoljstvu ne samo onog, koji se šali, nego i onog, koji percipira izrečeno.
Nekad bude duhovito ono što uopće nije duhovito tj. nije imalo nakanu biti takvo, ali biva takvim shvaćeno, kao što rekoh u prethodnom mi postu na ovoj temi. Primijetila sam da se takvo što najčešće događa kad imam prilike razgovarati s kakvim teškim depresivcem, koji brije svoj film i, onda, unutar njega izgovara rečenice, koje bivaju urenebesno duhovite, no samo meni, jer ih ja doživljavam takvim.
E sad, je li, onda, ok za zaključiti kako duhovito leži u (našem) doživljaju izvora, jer nije svejedno tko je rekao što?