-
Fiziologija pluća
Na ovoj ću temi pokušati, najbolje što je u mojoj moći, predstaviti funkcioniranje respiratornog sistema, a kako bi svatko pa i onaj, tko se u anatomiju i fiziologiju pluća uopće ne razumije, mogao shvatiti na koji način dišemo te koliko je npr. štetno pušenje.
Sve stanice našeg tijela, kako obavljaju "svoj posao", koriste (trebaju) kisik, a "proizvode" ugljični dioksid.
Respiratorni sistem, radeći zajedno s krvožilnim (kardiovaskularnim), zaslužan je za "dotok" kisika u stanice, ali i eliminaciju stvorenog ugljičnog dioksida. Krv transportira spomenute plinove na način da kisik dovodi tkivima, a ugljični dioksid - plućima.

Zrak ulazi u organizam kroz dva otvora, koja nazivamo vanjski nosni otvori (nosnice tj. external nares);
unutar nosa, zrak prolazi kroz nosnu šupljinu (nasal cavity) te dalje putuje kroz ždrijelo (tj. pharynx - mišićno crijevo, kojim prolazi i zrak, ali i hrana);
zrak potom ulazi u grkljan (larynx) te iz njega u dušnik (trachea), koji se dijeli na desni (širi i kraći) i lijevi primarni bronh (bronchus), što donose zrak u pluća.
Iako ne dio respiratornog sistema, dijafragma (ili ošit je mišić, koji se nalazi između grudnog koša i trbuha) i interkostalni mišići (musculi intercostales - mišići između rebara) imaju važnu ulogu pri disanju.
Nastavit će se... i oprostite što mi toliko dugo treba, ali tema je jako zahtjevna i iziskuje mnogo "radnih sati" i truda, za što, na žalost, ne znam kad ću imati vremena. Srećom Fiziologija mišića je tako reći gotova pa (za sve vas, koje zanima fiziologija ljudskog tijela) preporučam njome počastiti svoje moždane vijuge.
Tags for this Thread