-
.. mogu postojeti dvije mogućnosti ..
1 .. lažeš .. i znaš da lažeš ..
2 .. lažeš .. ali ti to nije jasno .. ta laž nije u tebi potpuno osvještena .. prije bi se moglo uzeti da djeluje ..
2a .. ili iz neznanja ..
2b .. ili iz podsvjesti ..
.. o tome govoriš .. ?
-
da, naravno.
(vidiš, ovo s podsvjesti mi uopće nije bilo palo na pamet.)
ja, recimo, sad već sa sigurnošću znam da jako malo znam. i kako dalje saznajem, tako se sve više hvatam u neznanju.
(prije dvadeset godina sam mislila da znam mnogo više. koliko li je tek onda laži izlazilo iz mojih usta?)
ti ne?
-
.. ali .. zar se obe te laži .. ne skrivaju lakše u gužvi .. u razgovoru mnogih ..
-
gore sam već napisala zašto mislim da ne.
zašto ti misliš da da?
-
.. zato što onda kada ti trojica pokazuju na tri strane ti izabereš onu gdje nećeš vidjeti .. ako ne želiš istinu .. a kada ti pokazuje jedan na jednu stranu .. tada možeš ili gledat ili odustati od gledanja .. ali .. postaje jasno da time odustaješ od istine ..
-
ti opet pričaš o raskrinkavanju onog (nekog) drugog.
ja pričam o sebi.
što je s tvojom pričom o sebi, kao nekog tko traži istinu?
i tražiš li ti uistinu istinu? jer ako ti je početni stav kakav si rekao da jeste, onda bi ti trebalo biti u interesu razgovarati s više njih.
-
.. da .. ali pojedinačno ..
-
zašto pojedinačno, ako tražiš istinu?
kako su vračevi pričali međusobno? našli bi se, sjeli u krug i pokrenuli stvari ili bi se našli pa radili 'jedan na jedan parove', dok ne porazgovara svak sa svakim?
-
.. ne znam za vračeve ..
.. ja mislim da tek ako se neko postavi prema nekom .. i obojica o sebi misle kao o ljudima .. ima šanse da nešto razjasne ..
.. pratila si moju debatu sa feniksom .. ?
-
to nije bila debata. to je bio neuspjeli pokušaj razgovora s tvoje strane.
debata je politika.
razgovor - filozofija.
Tags for this Thread